Välj rätt ficklampa – tips inför köpet
En bra ficklampa eller pannlampa kan vara avgörande för dig om du får en bra upplevelse av din aktivitet. Beroende på vad man ska använda flicklampan till, och i vilka situationer, finns några viktiga punkter att titta närmare på före köp. Vi ska försöka sammanfatta olika fördelar och olika alternativ för att ge dig en bättre insikt i ditt val av din nästa lampa.
Det första du bör fundera på är vad som för dig är viktigt med ficklampan. Behöver du en riktigt stark ljuskälla som når långt, måste batteriet hålla länge eller är den fysiska storleken och vikten något som är avgörande?
En annan sak att tänka på är tåligheten hos ficklampan, vad är lampans kvalitet och vilket material är använt till ficklampan? Specificeras aluminium eller har man gått så långt att man använt aluminium av flygplans kvalitet?
Om ficklampan bara ska stå hemma och vänta på de där tillfällena när du ska ner i jordkällaren eller upp på husets vinden och inspektera kanske ovanstående punkter inte känns så viktiga.
Om man däremot ska upp på fjället, ut i skogen, cykla MTB eller rida i skymning bör man vara mycket noga med vilken lampa som är bäst att ha med sig.
Andra faktorer som kan vara viktiga är om ficklampan ska vara tätad mot vatten och i sådant fall vilken IP / IPX-klassificering den har. Är man ute på långvandring kan en hög klassificering med bra tätning vara att föredra, för vem vill tappa ficklampan i bäcken mitt i natten och sen gå i mörker?
De flesta lär ställa sig frågan hur starkt ficklampan lyser och det är givetvis en viktig sak som man bör ta reda på. Styrkan mäts i lumen och ju högre värde desto starkare ljuskälla. Upp till 1 200 lumen är vanligt men det finns även modeller som klarar otroliga 11600 lumen för extremfall bortom vanligt bruk.
10-20 lumen ger en mycket svagt ljus och lämpar sig bäst för enklare bruk inomhus eller när man ska hitta nyckelhålet till ytterdörren en mörk kväll.
20-150 lumen är bra för mer generell användning. Perfekt på promenaden eller att ha i bilen. Inte tillräckligt stark för nattmörkret.
160-200 lumen är en bra ljusstyrka för campare, långvandringar och mer krävande situationer. För personlig säkerhet rekommenderas minst 175 lumen för att avvärja en eventuell attack i dåligt ljusförhållande.
200-500 lumen är en bra styrka för avancerat bruk
600-1 000 lumen ger ordentligt med ljus som når mycket långt och med bra kraft.
1 200+ lumen är speciella ficklampor för situationer där extrem ljusstyrka och räckvidd är av stor vikt. Exempelvis vid cykling i skog, ridning eller andra aktiviteter där man färdas fortare än gånghastighet och man kan behöva se vad som kommer eller händer en bit fram.
Oftast säger man att desto starkare ljuskälla desto längre når man med ficklampan. Man bör dock tänka på att reflektorn i ficklampan påverkar en hel del. Vissa modeller har en bredare focus vilket lämpar sig väl för generellt bruk medans en med mer punktstråle har en längre räckvidd, vilket är bra om man söker efter något långt bort.
Det finns även ficklampor med justerbar focus vilket är bäst när man använder ficklampan ofta och med ett bredare användningsområde.
Är man jägare eller bara vill bevara nattseendet kan modeller med justerbar ljusfärg vara bra eftersom de bland annat är snällare mot ögonen. En röd lampa med lägre lumen är oftast svårare för ett djur att upptäcka.
Många ficklampor använder idag kraftfulla litium batterier vilket oftast ger längre drifttid, men en hel del lampor har fortfarande AA och AAA batterier vilket ger fördelen att batteriet kan bytas ut och lampan får full kraft på under en minut.
Här kommer svagheten för litium batterierna som kräver tidsödande laddning, vilket kan vara rent omöjligt att utföra vid exempel camping i skogen, fjällvandring och många andra aktiviter.
Eftersom litium batterier innehåller mer kraft jämfört med ett AA-AAA-batteri så krävs det oftast ett mindre litium batteri vilket påverkar ficklampans storlek och vikt. Vill man ha en kraftfull modell som ändå är förhållandevis kompakt med lång drifttid bör man titta efter ficklampor som använder litium batterier.
Aluminium och plast är det vanligaste materialen i dagens ficklampor, överlag är modellerna som tillverkas i aluminium tåliga mot både stötar och korrosion. Plastmodellerna kan göras riktigt lätta och förhållandevis tåliga. De är dessutom bra i mycket kalla miljöer speciellt som pannlampor.
Om man tänker använda ficklampan regelbundet och utomhus är det bra med ett knapplås som förhindrar att lampan börjar lysa av misstag i exempelvis väskan. Ska ficklampan användas i kyla bör konstruktionen vara anpassad för användning med handskar, vilket betyder större knappar och sensor för på och av med en vinkning framför lampan, och även vädertätad design så ficklampan inte tar skada av kylan.
Ficklampans storlek skulle man kunna tro är direkt relaterad till ljusstyrkan den levererar men så är faktiskt inte fallet.
Även riktigt små ficklampor kan i vissa fall nå otroliga 1000 lumen, men den lilla storleken och höga effektuttaget gör dock att drifttiden inte blir lika lång som i de större modellerna, så här får man göra en avvägning.
Större ficklampor kan rymma större och ofta fler batterier och klarar då fler drifttimmar. Inom vissa polisväsen är större modeller föredragna eftersom de både fungerar som ljus och självförsvarsvapen.
Tillverkaren Mactronic har flera modeller som är mycket stora och som används av poliser i Europa. Säkerhet i extrema miljöer kräver speciella ficklampor som är designade för användning i miljöer med stor risk för brand eller explosioner. Chansen är god att du aldrig behöver tänka på vilken säkerhetsklass ficklampan har, men vid dessa tillfällen tillämpas klassificeringen EX med flera nämnare. Om man vet med sig att ficklampan ska användas där det föreligger risk för brand eller explosioner bör man kolla upp vad som gäller för just ditt ändamål och är du osäker på vilken ficklampa du ska välja så är du välkommen att rådfråga oss.