ANSI/PLATO FL 1 - Standard mätning för ficklampors prestanda
organisationen för bärbar belysning (PLATO) har publicerat ANSI/PLATO FL 1-2016 en standard mätning för ficklampors prestanda. Dessa standarder hjälper dig att jämföra ficklampans prestanda, vilket gör det lättare för dig att göra det bästa valet för dina behov.
ANSI/PLATO FL 1 var den första ficklampsstandarden i världen, som introducerade definitioner och testmetoder för ficklampans grundläggande prestanda, såväl som tillhörande markeringar. Den fokuserar på riktad belysning, inte lyktor eller områdesbelysning. Informationen är användbar för konsumenter inom en mängd olika branscher och intressen, inklusive brandmän, ambulanspersonal, polis, militär, säkerhet / väktare, utomhussporter och aktiviteter, jordbruk och gruvdrift.
Utveckla ANSI/PLATO FL 1
Innan ANSI/PLATO FL1 utvecklades kunde du inte säga eller beskriva hur en lampa skulle fungera förrän du köpte den och provat den själv. Det var kostsamt för konsumenterna och frustrerande för tillverkare, speciellt för en kvalitets tillverkar som Mactronic som arbetar hårt för att tillverka kvalitetsbelysningsverktyg.
Ansi/plato FL1 är utvecklat med ledning av American National Standards Institute, PLATO, National Electrical Manufacturers Association och representanter från 14 företag inom industrin för bärbar belysning, dessa standarder hjälper dig att betygsätta och jämföra de viktigaste egenskaperna hos bärbar belysning / personliga belysningsverktyg.
ANSI/PLATO-standarder
ANSI/PLATO FL 1 ger ett enhetligt sätt att definiera, mäta och markera grundläggande prestanda av en ficklampa. De tydligt definierade testmetoderna och märkningsreglerna hjälper återförsäljare och konsumenter att få en tydligare förståelse för den prestanda som en given produkt ger.
Följande är funktionerna som täcks av ANSI/PLATO FL 1-standarderna, tillsammans med ikonen som representerar funktionen:
Högsta strålintensitet:
Den maximala ljusstyrkan vanligtvis längs den centrala axeln av en ljuskon. Detta mäter den ljusaste delen av strålen. Värdet redovisas i candela.
Strålavstånd:
Avståndet från enheten enda fram till där ljusstrålen enbart uppnår 0,25 lux. Resultaten rapporteras i meter.
Slagtålighet:
I vilken grad en bärbar lampa motstår skador när den tappas på en fast yta. Tappade prover får inte uppvisa några sprickor eller brott och måste förbli fullt fungerande för att klara testet.
Drifttid:
Tidslängden från det initiala ljusutgångsvärdet (det är 30 sekunder efter att lampan tänds med nya batterier) tills ljuseffekten sjunker till 10 % av det initiala värdet.
Lumen = Ljuseffekt:
Ett mått på den totala mängden strålande ljusenergi. Värdet rapporteras i lumen.
Vattentålighet:
Det finns tre tester som mäter vattenbeständighet: • Beständighet mot tillfällig nedsänkning i vatten • Beständighet mot kontinuerlig nedsänkning i vatten • Beständighet mot vattenstänk
Det är viktigt att veta att det är helt frivilligt att följa dessa standarder och rapportera resultat; och att varje deltagande ficklampsföretag genomför sina egna tester, i enlighet med mycket specifika riktlinjer.
Integrerande sfär
En integrerande sfär är en mätanordning med en ingångsport som kan acceptera all riktningsljuseffekt från enheten som testas, eller kan helt omsluta själva enheten. Sfärens väggar bör vara mycket diffusa med hög reflektivitet (>80 %) och spektroradiometern bör skyddas från direkt sikt av enheten som testas av ett baffelsystem.
Ljuseffekt
Ljus lyser in i en integrerande sfär i 30-120 sekunder. De första 30 sekunderna ger en chans för lysdioden att bli varm och låta batterispänningen sjunka, vilket kommer att resultera i ett lägre värde av ljuseffekten.
Drifttid
Detta mäter tiden för kontinuerlig drifttid tills ljuset sjunker till 10 % av sin ursprungliga effekt.
Högsta strålintensitet
Detta mäter ljusintensiteten i Lux vid den ljusaste delen av strålen. Detta är mellan 2m-30m från ficklampan, beroende på dess typ.
Strålavstånd
Detta är det maximala avståndet i meter där ficklampan producerar en ljusintensitet på 0,25 lux.
Vattentålighet och dammskydd
Detta är i förhållande till dess IP-klassificering, som står för Ingress Protection. Detta täcker skydd mot vatten och dammpartiklar. Inom dessa tester utsätts ficklamporna för olika mängder vatten som sprayas i olika mängder. Detta kan vara ett litet stänk, upp till kraftfulla vattenstrålar. Lampan kan till och med kastas ner i ett djupt vatten med högt tryck, för att testa om den är nedsänkbar eller inte. Mot damm genomgår den också en liknande rigorös mängd tester, och sänks ner i en dammkammare för att testa lampans motståndskraft mot fina dammpartiklar och om något av det kommer in i enheten och vid vilken nivå det kommer in i lampan.
Slagtålighet
Det är den höjd i meter som lampan kan släppas ned på en fast yta av betong, utan att den spricker eller går sönder och fortfarande kan fungera normalt. Den kommer vanligtvis att släppas från denna höjd cirka 6 gånger, för att simulera de maximala gånger någon rimlig person kan förvänta sig att tappa sin ficklampa. Enheterna tappas med sina batterier.
Även om dessa tester är icke-obligatoriska, säkerställer de en enhetlighet över hela linjen och i linje med andra välrenommerade tillverkare.